Other

Before / After: Attic transformed into 90m² apartment

Before / After: Attic transformed into 90m² apartment

Transforming completely abandoned attics in the attic into a modern and warm apartment, this was the challenge launched by Marion Christ, a space designer who will stop at nothing! It was in Lorette, in the Loire, that this slightly crazy project was carried out, the work of which lasted 5 months. Area : 90m² Budget : 80,000 euros

Before

To achieve this project, Marion Christ started from almost nothing. At the origin: very badly attic roofs which were accessible by a small not very welcoming staircase. To carry out this beautiful project, the existing attics were demolished to create a 90m² platform, Carrez law.

A spacious living room

The main room has been furnished in a sober and modern style. However, the authentic aspect has been preserved: the exposed beams have been simply treated and the sub-slopes have been highlighted. On the ground, a laminated parquet imitation blond wood brings a warm and bright side. Most of the walls were painted white and, to play with the perspectives, the crawling facing the windows was covered with black aluminum Venetian blinds behind which wall spotlights were placed. As for the kitchen open to the living room, it has been designed to adapt to slopes while adopting a modern and refined style. Its work plan is extended by a long dining table surrounded by designer chairs.

The roof turns into a terrace

An 18m² tropézienne terrace was opened on the living room, replacing the roof and using a space that would have been otherwise lost. It was laid out like a small garden, with false grass on the ground and wooden garden furniture. It is accessible by a large picture window which brings a lot of light into the living room.

Optimized space

The apartment has been furnished to use the maximum space available. In the living room, custom-made medium boxes serve as separation from the sleeping area, without completely closing the room. They have been designed so that they can integrate storage and thus serve as a library. The structure also accommodates a flat screen and while camouflaging all the unsightly cables. Still in the living room, to use the lowest space under the ramp, where it is difficult to move around, the designer installed a stabilized olive tree, highlighted by a play of light, on the floor. An original way to fill an impractical space at the base!

Decorative side: a mix of styles

In terms of decoration, the designer likes to mix styles, materials and budgets. In the living room, a modern, straight and plush custom-made sofa sits alongside a leather club chair and a black lacquered pouffe. In the middle of these elements, a mottled coffee table, made of wood on wagon wheels, brings a raw and factory side. On the walls, the spirit is rather minimalist: frames of black flowers dress the side of the bay window. A simple play of color between the white and gray paints completes the decoration of the main room. All these mixtures of styles give a real personality and character to this definitely atypical apartment. We adhere to 100%!